Abrir menú principal

Republica Socialista Sovietica d'Armenia

A RSS d'Armenia (en armenio: Հայկական Սովետական Սոցիալիստական Հանրապետություն; en ruso: Армянская Советская Социалистическая Республика) u Republica Socialista Sovietica d'Armenia principió a existir quan o Partiu Comunista d'Armenia se fació con o control d'Armenia o 29 de noviembre de 1920. O 1 d'aviento de 1920 o Primer Menistro Simon Vratsian cedió lo control d'o país. Iste cambeó más tardi o suyo nombre por o de Republica Socialista Sovietica d'Armenia. O periodo ye conoixito a vegadas como Segunda Republica d'Armenia, siguindo a la curta República Democratica de Armenia.

RSS d'Armenia
Հայկական Սովետական Սոցիալիստական Հանրապետություն
Republica Socialista d'a Unión Sovietica
Flag of the Armenian Soviet Socialist Republic (1952–1990).svg Escudo de  RSS d'Armenia
Bandera Escudo
Himno: Himno d'a RSS d'Armenia
Soviet Union - Armenian SSR.svg
RSS d'Armenia en a Unión Sovietica
Capital Erevan
Idioma oficial Armenio y ruso
Entidat
 • Estato
Republica Socialista
Flag of the Soviet Union.svg Unión Sovietica
Superficie
 • Total

29.800 km²
Población
 • Total

3.287.700 hab. (1989)
Zona horaria UTC +4
Moneda Rublo
President en l'inte d'a independencia Levon Ter-Petrossian
Independencia d'a Unión Sovietica 23 de setiembre de 1991
Tiempo en a URSS Dende o 30 d'aviento de 1922 dica o 21 de setiembre de 1991.

Dende 1922 dica 1926, Armenia fació parte d'a Republica Federal Socialista Sovietica de Transcaucasia, chunto a las Republicas Socialistas de Cheorchia y Azerbaichán.

O 23 de agosto de 1990, cambeó de nombre a l'actual Republica d'Armenia, antis de declarar a suya independencia o 21 de setiembre de 1991.

HistoriaEditar

 
Cartel propagandistico d'os sovieticos liberando Armenia

O 29 de noviembre de 1920 se proclamó a Republica Socialista Sovietica d'Armenia. O gobierno armenio presovietico firmó en aviento un tractato con Turquía por o que cedeban Kars y Nakhicheván. Mientres o exercito royo ocupaba Cheorchia, os Dashnak facioron que Armenia se rebelase entre febrero y abril de 1921. Armenia tornó a estar conquiesta por os comunistas sovieticos, ya de pa cutio, y o 2 d'abril de 1921 fue declarata a Republica Sovietica d'Armenia.

O tractato ruso-turco de Kars d'o 13 d'octubre de 1921 tamién fue firmato por a R.S.S d'Armenia y fixó as mugas entre Turquía y Armenia. Armenia perdió Kars y Igdir (o territorio entre l'Araxes y o Mont Ararat que fació parte d'o Imperio Persa dica 1828). Con a cesión d'Igdir Turquía teneba un corredor dica Nakhicheván, territorio cedito a Azerbaichán. Nagorno Karabakh no feguraba en o tractato pero poco dimpués fue atribuito a Azerbaichán y se creyó a rechión autónoma d'Alto Karabakh o 7 de chulio de 1923.

Como en atras republicas socialistas sovieticas (Ucraína, Kirguizistán, ecetra..) o periodo sovietico d'entreguerras trayó fambre por a colectivización y as deportacions dende 1929. As autoridatz sovieticas luitaban contra as "supervivencias d'o nacionalismo", creyando un terror de masas. O catholicos Joren I fue asasinato en 1938.

En a segunda guerra mundial i heba armenios luitando en os dos bandos. Os armenios d'Alemanya consiguioron estar reconoixitos como arios. Bells nacionalistas armenios luitaban con l'eixe por a promesa que lis fació Hitler d'un estato independient arredol d'o Mont Ararat, (en territorio controlato por Turquía, que manimenos no participaba en a guerra). Una lechión armenia luitaba en o Caucas Norte, y bells armenios d'a diaspora fuoron detenitos por os angleses en Orient Meyo.

En 1945 Stalin presionó a pa que tornase a la URSS Kars y Ardahán, pero a oposición d'EEUU fació que ixas presions fracasasen, encara que o gobierno sovietico encomenzó a estar menos desfavorable con Armenia. En 1945 esleyoron a un nuevo catholicos, (a seu yera bacant dende 1938), y as autoridatz sovieticas favorexioron a repatriación d'armenios d'a diaspora. Entre 1946 y 1948 100.000 armenios arriboron en Armenia, pero desilusionatos, muitos d'ellos no querioron quedar-se-ie y dica 1956 no se'n podioron marchar.

En as tres decadas dimpués d'a muerte de Stalin Armenia s'industrializó y urbanizó a escape y tenió un grant creiximiento demografico. O nivel d'educación progresó a escape, y se produció una fuga de cerebros ta Rusia, por haber-ie pocas oportunidatz en tan redueito país. Os armenios s'infiltroron en a clase dirichent sovietica, por eixemplo o president d'o Presidium d'o Soviet Supremo entre 1964 y 1965 yera l'armenio Anastás Mikoyán. O costrutor d'avions Mig yera o suyo chirmán Artion Mikoyán. As autoridatz d'a republica dedicoron muitos esfuerzos a salvar o patrimonio cultural armenio, que os turcos y azerís encara destruyen. O nacionalismo armenio tornó a tener fuerza, y en 1965 s'expresó en una gran manifestación que conmemoraba o cincuanta aniversario d'o chenocidio. En 1966 naixió o partito nacional unificato, y los suyos miembros fuoron detenitos y condenatos en anyos posteriors.

En 1988 encomenzoron conflictos interetnicos entre os armenios y os azerís por a reclamación d'os armenios de l'Alto Karabakh d'unir-sen a Armenia. En Armenia creyoron un comité pa Karabakh, que reclamaba a unión de l'Alto Karabakh con Armenia. Os días 28 y 29 de febrero i habió pogroms antiarmenios en Sumgait, a lo norte de Bakú, con decenas de victimas. En chulio o soviet de l'Alto Karabakh votó a unión con Armenia; o Soviet Supremo d'a URSS se oposó porque no quereba creyar un precedent de cambeyos de mugas.

Un tierratremo devastó o norte d'Armenia en aviento de 1988, con decenas de mils de victimas. Alavez as autoridatz sovieticas detenioron a los dirichents d'o comité pa Karabakh, y dimpués facioron estar l'Alto Karabakh en a subchección d'una comisión especial presidita por un ruso. A meyatos de chinero de 1990 i habió pogroms antiarmenios en tot Azerbaichán y quan correba periglo que tamién afectasen a os rusos as tropas sovieticas intervinioron.

En agosto de 1990 Levon Ter Petrossian, que heba estato miembro d'o comité pa Karabakh, fue esleito president de l'Asambleya Nacional (en a practica cabo d'estato). Armenia esdevinió republica sobirana, incluindo l'Alto Karabakh, estendendo a ciudadanía a totz os armenios de fuera d'Armenia.


Republicas d'a Unión Sovietica
  RSS d'Armenia | RSS d'Azerbaichán | RSS de Belarrusia | RSS de Cheorchia | RSS d'Estonia | RSS de Letonia | RSS de Lituania | RSS de Moldavia | RSS de Cazaquistán | RSS de Kirguisistán | RSSF de Rusia | RSS de Tachiquistán | RSS de Turkmenistán | RSS d'Ucraína | RSS d'Usbekistán

Republicas Sovieticas de curta vida: RSS Carelo-Finesa (1940-1956) | RSSF Transcaucasica (1922-1936)