Abrir menú principal
Biella Nuei.png
Biella Nuei.jpg
Nombre {{{Nombre_de_naximiento}}}
Embotada {{{Alias}}}
Naixió {{{Naximiento}}}
Murió {{{Muerte}}}
Información musical
Orichen Aragón Flag of Aragon.svg
Estilo Folk
Ocupancia {{{Ocupanzia}}}
Instrumentos {{{Estrumento}}}
Tiempo 1984 - ...
Discograficas {{{Discografica}}}
Relacionato con {{{Artistas_relacionatos}}}
Pachina web www.biellanuei.com

Biella Nuei ye una colla de musica folk aragonesa. Naixe en 1984 entre un grupo de chovens con intrés por a musica popular aragonesa. Mientres istos primers anyos rechiran entre as radices d'a tradición musical aragonesa y construyen instrumentos tipicos d'Aragón como gaitas de boto, chicotens y donzainas entre atros.

O suyo primer disco ye Las Aves y las Flores (en aragonés As aus y as flors) que amaneixe en 1994. En o segundo disco, Solombra (1998) s'encluyen más percusions y melodías de gaita de boto. O zaguer disco d'o grupo ye Sol d'ibierno y apareixe en l'anyo 2006, en iste disco se mezclan as radices aragonesas y andalusins. Tamién han feito replegas d'o patrimonio oral y musical d'Aragón que han estato publicatas en libro-discos.

Han feito conciertos en os festivals más importants de musica folk, dende o Pirineos Sur de Lanuza, o PIR u o Castiello de l'Aínsa en Aragón, dica os festivals occitans de Gavarnía, Tolosa, Tarba, Pau y Aulorón, pasando por Israel (Tel-Aviv), Catalunya (Fira de Manresa, Barcelona, Mercat de Vic u Olot), Galicia (Lugo, Riotorto y Santiago), Castiella (Valladolit, Burgos, Cuenca, Zamora, Guadalachara u Palencia) y País Valencián (Denya y Murviedro) entre atros muitos puestos.

Beluns d'os suyos miembros son profesors d'a Escuela Municipal de Musica y Danza de Zaragoza y tamién colaboran con atras entidatz como l'Asociación de Gaiters d'Aragón.

Contenius

DiscografíaEditar

Discos d'estudioEditar

  • Las Aves y las Flores (1994)
  • Solombra (1998)
  • Sol d'ibierno (2006)
  • Romper el muro (2011)

ColaboracionsEditar

  • Xacobeo 93 (1993)
  • Á Ixena (Ligallo de Fablans de l'Aragonés, 1995)
  • Naciones Celtas II (1998)
  • Folc (Fira de Manresa, 2000)
  • El latido de la memoria (Amnistía Internacional, 2000)
  • Chicotén V. Pirineos Perinés Pireneus Pyrénées (2002)
  • Músicas del Ebro (2006)
  • Chicotén VII. Pirineos mágicos / Pyrénées magiques. Viaje musical Aragón – Bearn. (2007)
  • European Playground (2009)

Archivo de tradición oralEditar

  • Monegros, música tradicional de Aragón (1990)
  • Camilo, dulzainero de Las Parras de Castellote (1992)
  • Dulzaineros de Alcañiz (1994)
  • Archivo de Tradición Oral I, Las Cinco Villas (1994)
  • Archivo Sonoro de la Jota Aragonesa (1998)
  • Archivo de Tradición Oral II, El Moncayo (2000)
  • Monegros (2000)
  • Alan Lomax en Aragón (2000)
  • La memoria de los hombres-libro. Guia de la Cultura Popular del Rio Martín (2002)

Vinclos externosEditar