Lista de menistros de l'Interior d'Espanya

articlo de lista de Wikimedia

Ista ye a lista d'os menistros de l'Interior d'Espanya, en qualsiquiera d'as suyas denominacions historicas (menistro de l'Interior, menistro d'a Gubernación, etc.) dende a suya creyación en 1820 dica l'actualidat.

Lista de menistrosEditar

Periodo Prencipio Fin Nombre Partito Imachen
Reinato de
Ferrando VII
(1814-1833)
18 de marzo de 1820 2 de marzo de 1821 Agustín Argüelles Álvarez (6)  
4 de marzo de 1821 4 de mayo de 1821 Mateo Valdemoros (6)
4 de mayo de 1821 8 de chinero de 1822 Ramón Feliú (6)
8 de chinero de 1822 28 de febrero de 1822 Francisco Javier Pinilla (Interín).(6)
28 de febrero de 1822 7 de chulio de 1822 José María Moscoso de Altamira Quiroga (6)  
10 de chulio de 1822 5 d'agosto de 1822 José María Calatrava (6)  
5 d'agosto de 1822 28 de febrero de 1823 Francisco de Paula Fernández Gascó (6)
28 de febrero de 1823 12 de mayo de 1823 José María Calatrava (6)  
18 de mayo de 1823 2 de chunio de 1823 Manuel García Herreros (6)
2 de chunio de 1823 30 de setiembre de 1823 Salvador Manzanares Fernández (6)
30 de setiembre de 1823 2 d'aviento de 1823 José Aznarez Navarro (6)(7)
Reinato d'Isabel II
entre a suya minoria d'edat

Rechencia de Maria Cristina
(1833-1840)
13 de chunio de 1835 28 d'agosto de 1835 Juan Álvarez Guerra (3)  
28 d'agosto de 1835 14 de setiembre de 1835 Manuel de la Rivaherrera y Vivanco (3)
14 de setiembre de 1835 27 de setiembre de 1835 Ramón Gil de la Cuadra (3)
27 de setiembre de 1835 15 de mayo de 1836 Martín de los Heros (3)  
15 de mayo de 1836 14 d'agosto de 1836 Ángel de Saavedra (1)  
14 d'agosto de 1836 11 de setiembre de 1836 Ramón Gil de la Cuadra (1)
11 de setiembre de 1836 27 de marzo de 1837 Joaquín María López (1)  
27 de marzo de 1837 9 de chulio de 1837 Pío Pita Pizarro (1)
9 de chulio de 1837 18 d'agosto de 1837 Pedro Antonio Acuña y Cuadros (1)
18 d'agosto de 1837 23 d'agosto de 1837 José Manuel Vadillo Hernández (1)
23 d'agosto de 1837 1 d'octubre de 1837 Diego González Alonso (1)
1 d'octubre de 1837 26 de noviembre de 1837 Rafael Pérez (1)
26 de noviembre de 1837 16 d'aviento de 1837 Francisco Javier de Ulloa y Remírez de Laredo (Interín). (1)
16 d'aviento de 1837 6 de setiembre de 1838 Joaquín José de Muro y Vidaurreta (1)  
6 de setiembre de 1838 21 de noviembre de 1838 Albert Felip de Baldrich i de Veciana (1)
6 d'aviento de 1838 9 d'aviento de 1838 Francisco Agustín Silvela y Blanco (1)
9 d'aviento de 1838 10 de mayo de 1839 Antonio Hompanera de Cos (1)
10 de mayo de 1839 18 de mayo de 1839 Lorenzo Arrazola (Interín). (1)  
18 de mayo de 1839 21 d'octubre de 1839 Juan Martín Carramolino (1)  
21 d'octubre de 1839 16 de noviembre de 1839 Lorenzo Arrazola (Interín). (1)  
16 de noviembre de 1839 8 d'abril de 1840 Saturnino Calderón Collantes (1)  
8 d'abril de 1840 20 de chulio de 1840 Agustín Armendariz (1)
20 de chulio de 1840 12 d'agosto de 1840 Vicente Sancho (1)  
12 d'agosto de 1840 19 de chulio de 1840 Francisco Cabello Rubio (1)  
19 de chulio de 1840 29 d'agosto de 1840 José María Secades del Rivero (Interín).(1)  
29 d'agosto de 1840 11 de setiembre de 1840 Fermín Arteta Sesma (1)  
11 de setiembre de 1840 16 de setiembre de 1840 Francisco Cabello Rubio (1)  
Reinato d'Isabel II
entre a suya minoria d'edat

Rechencia d'Espartero
(1840-1843)
3 d'octubre de 1840 21 de mayo de 1841 Manuel Cortina (1)
21 de mayo de 1841 17 de chunio de 1842 Facundo Infante (1)  
17 de chunio de 1842 9 de mayo de 1843 Mariano Torres Solanot (1)
9 de mayo de 1843 19 de mayo de 1843 Fermín Caballero (1)  
19 de mayo de 1843 30 de chulio de 1843 Pedro Gómez de la Serna (1)  
Reinato d'Isabel II
(mayoría d'edat)

(1843-1868)
30 de chulio de 1843 24 de noviembre de 1843 Fermín Caballero (1)  
24 de noviembre de 1843 1 de d'aviento de 1843 Jacint Feliu Domènech i Sastre (1)  
1 d'aviento de 1843 3 de mayo de 1844 José Justiniani Ramírez de Arellano (1)
3 de mayo de 1844 12 de febrero de 1846 Pedro José Pidal y Carniado (1)  
12 de febrero de 1846 16 de marzo de 1846 Francisco Javier de Istúriz (1)  
16 de marzo de 1846 5 d'abril de 1846 Javier de Burgos (1)  
5 d'abril de 1846 28 de chinero de 1847 Pedro José Pidal y Carniado (1)  
28 de chinero de 1847 28 de marzo de 1847 Manuel Seijas Lozano (1)  
28 de marzo de 1847 31 d'agosto de 1847 Antonio Benavides (1)  
31 d'agosto de 1847 4 d'octubre de 1847 Patricio de la Escosura (1)  
4 d'octubre de 1847 19 d'octubre de 1849 Luis José Sartorius y Tapia (1)  
19 d'octubre de 1849 20 d'octubre de 1849 Trinidad Balboa (1)
20 d'octubre de 1849 14 de chinero de 1851 Luis José Sartorius y Tapia (1)  
14 de chinero de 1851 5 d'abril de 1851 Fermín Arteta Sesma (1)  
5 d'abril de 1851 7 d'agosto de 1851 Manuel Bertrán de Lis y Ribes (1)
7 d'agosto de 1851 15 de noviembre de 1851 Melchor Ordóñez y Viana (1)

 

15 de noviembre de 1851 14 d'aviento de 1852 Cristóbal Bordiú y Góngora (1)
14 d'aviento de 1852 10 de chinero de 1853 Alejandro Llorente y Lannas (1)  
10 de chinero de 1853 14 d'abril de 1853 Antonio Benavides (1)  
14 d'abril de 1853 19 de setiembre de 1853 Pedro Egaña Díaz del Carpio (1)
19 de setiembre de 1853 18 de chulio de 1854 Luis José Sartorius y Tapia (1)  
18 de chulio de 1854 30 de chulio de 1854 Antonio de los Ríos Rosas (1)  
30 de chulio de 1854 6 de chunio de 1855 Francisco Santa Cruz Pacheco (1)
6 de chunio de 1855 15 de chinero de 1856 Julián de Huelves (1)  
15 de chinero de 1856 14 de chulio de 1856 Patricio de la Escosura (1)  
14 de chulio de 1856 12 d'octubre de 1856 Antonio de los Ríos Rosas (1)  
12 d'octubre de 1856 15 d'octubre de 1857 Cándido Nocedal (1)  
15 d'octubre de 1857 25 d'octubre de 1857 Francisco Armero Peñaranda (Interín).(1)
25 d'octubre de 1857 14 de chinero de 1858 Manuel Bermúdez de Castro y Díez (1)
14 de chinero de 1858 5 de mayo de 1858 Ventura Díaz (1)  
5 de mayo de 1858 17 de chinero de 1863 José de Posada Herrera (1)  
17 de chinero de 1863 2 de marzo de 1863 Antonio Aguilar y Correa (1)  
2 de marzo de 1863 17 de chinero de 1864 Florencio Rodríguez Vaamonde (1)
17 de chinero de 1864 1 de marzo de 1864 Antonio Benavides (1)  
1 de marzo de 1864 16 de setiembre de 1864 Antonio Cánovas del Castillo (1)  
16 de setiembre de 1864 21 de chunio de 1865 Luis González Bravo (1)  
21 de chunio de 1865 10 de chulio de 1866 José de Posada Herrera (1)  
10 de chulio de 1866 20 de setiembre de 1868 Luis González Bravo (1)  
Chunta Revolucionaria Interina
(1868)
8 d'octubre de 1868 9 de chinero de 1870 Práxedes Mateo Sagasta (1)  
9 de chinero de 1870 25 d'aviento de 1870 Nicolás María Rivero (1)  
25 d'aviento de 1870 4 de chinero de 1871 Práxedes Mateo Sagasta (1)  
Reinato d'Amadeu I
(1871-1873)
4 de chinero de 1871 24 de chulio de 1871 Práxedes Mateo Sagasta (1)  
24 de chulio de 1871 5 d'octubre de 1871 Manuel Ruiz Zorrilla (1)  
5 d'octubre de 1871 21 d'aviento de 1871 Francisco de Paula Candau (1)
21 d'aviento de 1871 26 de mayo de 1872 Práxedes Mateo Sagasta (1)  
26 de mayo de 1872 13 de chunio de 1872 Francisco de Paula Candau (1)
13 de chunio de 1872 12 de febrero de 1873 Manuel Ruiz Zorrilla (1)  
Primera Republica. Presidencia d'Estanislao Figueras
(1873)
12 de febrero de 1873 11 de chunio de 1873 Francesc Pi i Margall (1)  
Primera Republica. Presidencia de Francesc Pi i Margall
(1873)
11 de chunio de 1873 18 de chulio de 1873 Francesc Pi i Margall (1)  
Primera Republica. Presidencia de
Nicolás Salmerón
(1873)
19 de chulio de 1873 4 de setiembre de 1873 Eleuterio Maisonnave Cutayar (1)  
Primera Republica. Presidencia d'
Emilio Castelar
(1873-1874)
4 de setiembre de 1873 3 de chinero de 1874 Eleuterio Maisonnave Cutayar (1)  
Primera Republica. Presidencia de
Francisco Serrano y Domínguez
(1874)
3 de chinero de 1874 13 de mayo de 1874 Eugenio García Ruiz (1)  
13 de mayo de 1874 31 d'aviento de 1874 Práxedes Mateo Sagasta (1)  
Reinato d'
Alifonso XII
(1874-1885)
31 d'aviento de 1874 7 de marzo de 1879 Francisco Romero Robledo (1)  
7 de marzo de 1879 9 d'aviento de 1879 Francisco Silvela y Le Vielleuze (1)  
9 d'aviento de 1879 8 de febrero de 1881 Francisco Romero Robledo (1)  
8 de febrero de 1881 9 de chinero de 1883 Venancio González y Fernández (1)  
9 de chinero de 1883 13 d'octubre de 1883 Pío Gullón Iglesias (1)  
13 d'octubre de 1883 18 de chinero de 1884 Segismundo Moret y Prendergast (1)  
18 de chinero de 1884 13 de chulio de 1885 Francisco Romero Robledo (1)  
13 de chulio de 1885 27 de noviembre de 1885 Raimundo Fernández Villaverde (1)  
Rechencia de
Maria Cristina
(1885-1902)
27 de noviembre de 1885 10 d'octubre de 1886 Venancio González y Fernández (1)  
10 d'octubre de 1886 12 de noviembre de 1887 Fernando León y Castillo (1)  
12 de noviembre de 1887 14 de chunio de 1888 José Luis Albareda y Sezde (1)  
14 de chunio de 1888 11 d'aviento de 1888 Segismundo Moret y Prendergast (1)  
11 d'aviento de 1888 5 de chulio de 1890 Trinitario Ruiz Capdepón (1)  
5 de chulio de 1890 23 de noviembre de 1891 Francisco Silvela Le Vielleuze (1)  
23 de noviembre de 1891 25 de chunio de 1892 José Elduayen Gorriti (1)  
25 de chunio de 1892 30 de noviembre de 1892 Raimundo Fernández Villaverde (1)  
30 de noviembre de 1892 11 d'aviento de 1892 Manuel Danvila Collado (1)  
11 d'aviento de 1892 14 d'octubre de 1893 Venancio González y Fernández (1)  
14 d'octubre de 1893 12 de marzo de 1894 Joaquín López Puigcerver (1)  
12 de marzo de 1894 4 de noviembre de 1894 Alberto Aguilera Velasco (1)  
4 de noviembre de 1894 23 de marzo de 1895 Trinitario Ruiz Capdepón (1)  
23 de marzo de 1895 4 d'octubre de 1897 Fernando Cos-Gayón y Pons (1)  
4 d'octubre de 1897 4 de marzo de 1899 Trinitario Ruiz Capdepón (1)  
4 de marzo de 1899 23 d'octubre de 1900 Eduardo Dato e Iradier (1)  
23 d'octubre de 1900 6 de marzo de 1901 Francisco Javier Ugarte Pagés (1)  
6 de marzo de 1901 15 de chulio de 1901 Segismundo Moret y Prendergast (1)  
15 de chulio de 1901 23 de chulio de 1901 Miguel Villanueva y Gómez (Interín)(1)  
23 de chulio de 1901 19 de marzo de 1902 Alfonso González Lozano (1)  
19 de marzo de 1902 17 de mayo de 1902 Segismundo Moret y Prendergast (1)  
Reinato d'
Alifonso XIII
(1902-1931)
17 de mayo de 1902 6 d'aviento de 1902 Segismundo Moret y Prendergast (1)  
6 d'aviento de 1902 20 de chulio de 1903 Antoni Maura i Montaner (1)
20 de chulio de 1903 5 d'aviento de 1903 Antonio García Alix (1)
5 d'aviento de 1903 5 d'aviento de 1904 José Sánchez Guerra (1)  
5 d'aviento de 1904 16 d'aviento de 1904 Manuel Allendesalazar Muñoz (1)  
16 d'aviento de 1904 27 de chinero de 1905 Francisco Javier González de Castejón y Elío (1)  
27 de chinero de 1905 23 de chunio de 1905 Augusto González Besada (1)  
23 de chunio de 1905 1 d'aviento de 1905 Manuel García Prieto (1)  
1 d'aviento de 1905 10 de chunio de 1906 Álvaro de Figueroa y Torres (1)
10 de chunio de 1906 6 de chulio de 1906 Benigno Quiroga y López Ballesteros (1)  
6 de chulio de 1906 30 de noviembre de 1906 Bernabé Dávila y Bertololi (1)  
30 de noviembre de 1906 4 d'aviento de 1906 Benigno Quiroga y López Ballesteros (1)  
4 d'aviento de 1906 25 de chinero de 1907 Álvaro de Figueroa y Torres (1)
25 de chinero de 1907 21 d'octubre de 1909 Juan de la Cierva y Peñafiel (1)  
21 d'octubre de 1909 9 de febrero de 1910 Segismundo Moret y Predergast (1)  
9 de febrero de 1910 2 de chinero de 1911 Fernando Merino Villarino (1)
2 de chinero de 1911 3 d'abril de 1911 Demetrio Alonso Castrillo (1)
3 d'abril de 1911 29 de chunio de 1911 Trinitario Ruiz Valarino (1)  
29 de chunio de 1911 31 d'aviento de 1912 Antonio Barroso Castillo (1)  
31 d'aviento de 1912 27 d'octubre de 1913 Santiago Alba Bonifaz (1)  
27 d'octubre de 1913 9 d'aviento de 1915 José Sánchez Guerra (1)  
9 d'aviento de 1915 30 d'abril de 1916 Santiago Alba Bonifaz (1)  
30 d'abril de 1916 19 d'abril de 1917 Joaquín Ruiz Jiménez (1)
19 d'abril de 1917 11 de chunio de 1917 Julio Burell y Cuéllar (1)  
11 de chunio de 1917 3 de noviembre de 1917 José Sánchez Guerra (1)  
3 de noviembre de 1917 22 de marzo de 1918 José Bahamonde y de Lanz (1)
23 de marzo de 1918 9 de noviembre de 1918 Manuel García Prieto (1)  
9 de noviembre de 1918 5 d'aviento de 1918 Luis Silvela Casado (1)  
5 d'aviento de 1918 15 d'abril de 1919 Amalio Gimeno y Cabañas (1)
15 d'abril de 1919 20 de chulio de 1919 Antonio Goicoechea Cosculluela (1)
20 de chulio de 1919 12 d'aviento de 1919 Manuel de Burgos y Mazo (1)  
12 d'aviento de 1919 5 de mayo de 1920 Joaquín Fernández Prida (1)  
5 de mayo de 1920 1 de setiembre de 1920 Francisco Bergamín García (1)  
1 de setiembre de 1920 14 d'agosto de 1921 Gabino Bugallal Araújo (1)  
14 d'agosto de 1921 8 de marzo de 1922 Rafael Coello y Oliván (1)
8 de marzo de 1922 7 d'aviento de 1922 Vicente Piniés Bayona (1)
7 d'aviento de 1922 15 de setiembre de 1923 Martín Rosales Martel (1)
17 de setiembre de 1923 22 de setiembre de 1923 Millán Millán de Priego (1)  
22 de setiembre de 1923 30 de chinero de 1930 Severiano Martínez Anido (1)  
30 de chinero de 1930 25 de noviembre de 1930 Enrique Marzo Balaguer (1)
25 de noviembre de 1930 18 de febrero de 1931 Leopoldo Matos y Massieu (1)  
18 de febrero de 1931 14 d'abril de 1931 José María de Hoyos y Vinent (1)
II Republica
(1931-1939)
14 d'abril de 1931 14 d'octubre de 1931 Miguel Maura Gamazo (1) PRC  
14 d'octubre de 1931 12 de setiembre de 1933 Santiago Casares Quiroga (1) FRG  
12 de setiembre de 1933 8 d'octubre de 1933 Diego Martínez Barrio (1) PRR  
8 d'octubre de 1933 23 de chinero de 1934 Manuel Rico Avello (1) Indep.
23 de chinero de 1934 3 de marzo de 1934 Diego Martínez Barrio (1) PRR  
3 de marzo de 1934 4 d'octubre de 1934 Rafael Salazar Alonso (1) PRR  
4 d'octubre de 1934 3 d'abril de 1935 Eloy Vaquero Cantillo (1) PRR
3 d'abril de 1935 25 de setiembre de 1935 Manuel Portela Valladares (1) Indep.
25 de setiembre de 1935 14 d'aviento de 1935 Joaquín de Pablo-Blanco Torres (1) PRR
14 d'aviento de 1935 19 de febrero de 1936 Manuel Portela Valladares (1) Indep.
19 de febrero de 1936 2 de mayo de 1936 Amós Salvador Sáenz y Carreras (1) IR  
2 de mayo de 1936 13 de mayo de 1936 Santiago Casares Quiroga (1) IR  
13 de mayo de 1936 19 de chulio de 1936 Joan Moles i Ormella (1) IR
19 de chulio de 1936 19 de chulio de 1936 Augusto Barcia Trelles (1) IR
19 de chulio de 1936 4 de setiembre de 1936 Sebastián Pozas Perea (1) Militar
4 de setiembre de 1936 17 de mayo de 1937 Ángel Galarza Gago (1) PSOE
17 de mayo de 1937 5 d'abril de 1938 Julián Zugazagoitia Mendieta (1) PSOE
5 d'abril de 1938 1 d'abril de 1939 Paulino Gómez Sáiz (1) PSOE
Dictadura Franquista
(1936-1975)
30 de chinero de 1938 24 d'aviento de 1938 Severiano Martínez Anido (2) Militar
30 de chinero de 1938 24 d'aviento de 1938 Ramón Serrano Suñer (3) Civil
24 d'aviento de 1938 16 d'octubre de 1940 Ramón Serrano Suñer (1) Civil
16 d'octubre de 1940 3 de setiembre de 1942 Valentín Galarza Morante (1) Militar
3 de setiembre de 1942 25 de febrero de 1957 Blas Pérez González (1) Civil
25 de febrero de 1957 29 d'octubre de 1969 Camilo Alonso Vega (1) / Vicente Fernández Bascarán (1) (Interín) Militar / Militar
29 d'octubre de 1969 9 de chunio de 1973 Tomás Garicano Goñi (1) Militar
9 de chunio de 1973 3 de chinero de 1974 Carlos Arias Navarro (1) Civil
3 de chinero de 1974 12 d'aviento de 1975 José García Hernández (1)
Reinato de
Chuan Carlos I
(1975-2014)
12 d'aviento de 1975 5 de chulio de 1976 Manuel Fraga Iribarne (4)  
5 de chulio de 1976 5 d'abril de 1979 Rodolfo Martín Villa (1) UCD
5 d'abril de 1979 2 de mayo de 1980 Antonio Ibáñez Freire (3) Militar
2 de mayo de 1980 2 d'aviento de 1982 Juan José Rosón Pérez (3) UCD
2 d'aviento de 1982 11 de chulio de 1988 José Barrionuevo Peña (3) PSOE
11 de chulio de 1988 24 de noviembre de 1993 José Luis Corcuera Cuesta (3) PSOE
24 de noviembre de 1993 5 de mayo de 1994 Antoni Asunción Hernández (3) PSOE
5 de mayo de 1994 4 de mayo de 1996 Juan Alberto Belloch Julbe (5) PSOE  
4 de mayo de 1996 27 de febrero de 2001 Jaime Mayor Oreja (3) PP  
27 de febrero de 2001 9 de chulio de 2002 Mariano Rajoy Brey (3) PP
9 de chulio de 2002 17 d'abril de 2004 Ángel Acebes Paniagua (3) PP  
17 d'abril de 2004 11 d'abril de 2006 José Antonio Alonso Suárez (3) PSOE  
11 d'abril de 2006 11 de chulio de 2011 Alfredo Pérez Rubalcaba (3) PSOE  
11 de chulio de 2011 21 d'aviento de 2011 Antonio Camacho Vizcaíno (3) PSOE
21 d'aviento de 2011 20 d'aviento de 2015 (En funcions dica o 4 de noviembre de 2016) Jorge Fernández Díaz (3) PP  
Reinato de
Felipe VI
(2014 - hue)
21 d'aviento de 2011 20 d'aviento de 2015 (En funcions dica o 4 de noviembre de 2016) Jorge Fernández Díaz (3) PP  
4 de noviembre de 2016 En o cargo Juan Ignacio Zoido Álvarez (3) PP  

NotasEditar

  • (1) Menisterio d'a Gubernación
  • (2) Menisterio d'Orden Publico
  • (3) Menisterio de l'Interior
  • (4) Menisterio de l'Interior y a Gubernación
   
  • (5) Menisterio de Chusticia e Interior
  • (6) Menisterio d'a Gubernación d'a Peninsula
  • (7) Dentre 1823 y 1835 no bi ha un Menisterio de l'Interior ni d'a Gubernación.

Vinclos externosEditar


Gubierno d'Espanya  
Menisterios actuals Asuntos Foranos y de Cooperación | Chusticia | Esfensa | Hicienda y Función Publica | Interior | Fomento | Educación, Cultura y Esporte | Emplego y Seguranza Social | Enerchía, Turismo y Achenda Dichital | Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambient | Presidencia y t'as Administacions Territorials | Economía, Industria y Competitividat | Sanidat, Servicios Socials e Igualdat
Lista de menistros Hicienda | Interior | Fomento | Treballo | Educación | Asuntos Foranos | Esfensa | Chusticia | Industria
Antigos menisterios Marina | Aire | Exercito | Gubernación | Vivienda | Información y Turismo | Guerra | Ultramar | Relacions con a CEE