Lista de bispes y arcebispes de Zaragoza

articlo de lista de Wikimedia

Ista ye una lista d'os bispes y arcebispes de Zaragoza. Dica l'anyo 1318 Zaragoza yera bispato, pero en iste anyo pasó a estar arcebispato, estando lo zaguer bispe y primer arcebispe d'a ciudat Pero López de Luna.

Bispes de ZaragozaEditar

Num. Bispe Inicio d'o cargo Final d'o cargo
1 Atanasio 39 59
2 Teodoro sobre 66
3 Epicteto sobre 105
4 Félix sobre 256
5 Valero I sobre 277
6 Valero II 290 315
7 Valero III ? ?
8 Climent sobre 326
9 Casto sobre 343
10 Valero IV citau en 380
Vicent, Basilio, Pero, Simplicio, Isidoro y Chuan, son invención d'os falsos cronicons
11 Vicent I en epoca de Leovichildo
12 Eleuterio ? ?
13 Chuan I ? ?
14 Vicent II ? ?
15 Simplicio 589 592
16 Maximo 592 619
17 Chuan II 619 631
18 Braulio 631 651
19 Samuel Tayón 651 664
Ciriaco ye invención d'a cronica de Taberna
20 Valderedo 683 701
Wencio ye invención d'a cronica de Taberna
21 Senior 839 863
22 Eleca 864 902
23 Chuan II ? ?
24 Paterno 1040 1077
25 Chulián 1077 1110
26 Vicent III 1111 1111
27 Pero 1112 1112
28 Bernat 1113 1118
29 Pero de Librana 1119 1128
30 Isteban 1128 1130
31 García Urreya de Maixons 1130 1137
32 Guillén 1137 1137
33 Bernat Ximénez 1137 1152
34 Pere de Torroja 1152 1184
35 Remón de Castellazuelo 1184 1199
36 Rodrigo de Rocabertí 1200 1201
37 Remón de Castrocol 1201 1216
38 Sancho d'Ahonés 1216 1236
39 Bernat de Mont Agut 1236 1239
40 Vicent Solá 1239 1244
41 Rodrigo d'Ahonés 1244 1248
42 Arnau de Peralta 1248 1271
43 Sancho de Peralta 1271 1272
44 Pero Garcés de Jaunas 1272 1280
45 Fortún de Bergua 1282 1289
46 Hugo de Mataplana 1289 1296
47 Exemeno de Luna 1296 1317
48 Pero López de Luna 1317 1318

Arcebispes de ZaragozaEditar

Num. Arcebispe Inicio d'o cargo Final d'o cargo
1 Pero López de Luna 14 de chunio de 1318 22 de febrero de 1345
2 Pero Aznar de Roda 1345 1347
3 Pero de La Jugie 2 de marzo de 1345 10 de chinero de 1347
4 Guillén d'Aigrefeuille 19 de chinero de 1347 10 d'aviento de 1350
5 Lope Ferrández de Luna 28 de setiembre de 1351 1380
6 García Ferrández d'Heredia 13 d'octubre de 1383 1 de chunio de 1411
7 Francisco Climent Sapera 13 de noviembre de 1415 7 de chunio de 1419
8 Alonso de Argüello 7 de chunio de 1419 febrero de 1429
9 Francisco Climent Sapera 21 de noviembre de 1429 1430
10 Dalmau de Mur y Cervellón 18 de chunio de 1431 12 de setiembre de 1456
11 Chuan d'Aragón I 20 de chunio de 1458 19 de noviembre de 1475
12 Ausiás Despuig 15 d'aviento de 1475 14 d'agosto de 1478
13 Alonso d'Aragón 14 d'agosto de 1478 24 de febrero de 1520
14 Chuan d'Aragón II 28 de marzo de 1520 25 de noviembre de 1530
15 Fadric de Portugal 23 de febrero de 1532 15 de chinero de 1539
16 Ferrando d'Aragón 21 de mayo de 1539 29 de chinero de 1575
17 Bernardo Alvarado de Fresneda 14 d'octubre de 1577 1578
18 Andrés Santos 27 d'abril de 1578 13 de noviembre de 1585
19 Andrés de Bobadilla 13 d'octubre de 1586 25 d'agosto de 1592
20 Alonso de Gregorio 10 de marzo de 1593 27 d'octubre de 1593
21 Tomás de Borcha 30 d'abril de 1603 7 de setiembre de 1610
22 Pedro Manrique 8 d'abril de 1611 7 de chunio de 1615
23 Pedro González de Mendoza 8 de febrero de 1616 2 d'abril de 1623
24 Juan Martínez de Peralta 29 de chinero de 1624 5 d'octubre de 1629
25 Martín Terrer de Valenzuela 22 d'abril de 1630 28 de noviembre de 1631
26 Juan de Guzmán 6 de chunio de 1633 1 de marzo de 1634
27 Pedro Apaolaza Ramírez 8 de chinero de 1635 21 de chunio de 1643
28 Juan Cebrián 18 d'abril de 1644 27 d'aviento de 1662
29 Francisco de Gamboa 2 de chulio de 1663 22 de mayo de 1674
30 Diego de Castrillo 16 de noviembre de 1676 9 de chunio de 1686
31 Antonio Ibáñez de la Riva Herrera 28 d'abril de 1687 3 de setiembre de 1710
32 Manuel Pérez de Araciel 13 de chunio de 1714 27 de setiembre de 1726
33 Tomás Crespo de Agüero 17 de marzo de 1727 3 de marzo de 1742
34 Francisco Añoa Busto 24 de setiembre de 1742 22 de febrero de 1764
35 Luis García Mañero 26 de noviembre de 1764 20 de chulio de 1767
36 Juan Sáenz de Buruaga 25 de chinero de 1768 14 de mayo de 1777
37 Bernardo Velarde 1 de marzo de 1779 12 de chunio de 1782
38 Agustín de Lezo Palomeque 15 d'aviento de 1783 10 de febrero de 1796
39 Joaquín Company 18 de marzo de 1797 11 d'agosto de 1800
40 Ramón José de Arce 20 de chulio de 1801 15 de chulio de 1816
41 Manuel Vicente Martínez 22 de chulio de 1816 9 de febrero de 1823
42 Bernardo Francés Caballero 27 de setiembre de 1824 1835
43 Manuel María Gómez de la Rivas 17 d'aviento de 1857 17 de chunio de 1858
44 Manuel García Gil 23 d'aviento de 1858 28 d'abril de 1881
45 Francisco de Paula Benavides Navarrete 13 de mayo de 1881 31 de marzo de 1895
46 Vicente Alda Sancho 2 d'aviento de 1895 16 de febrero de 1901
47 Antonio María Cascajares y Azara 18 d'abril de 1901 27 de chulio de 1901
48 Juan Soldevila Romero 16 d'aviento de 1902 4 de chunio de 1923
49 Rigoberto Doménech Valls 18 d'aviento de 1924 30 de mayo de 1955
50 Casimiro Morcillo González 21 de setiembre de 1955 27 de marzo de 1964
51 Pedro Cantero Cuadrado 26 de setiembre de 1964 3 de chunio de 1977
52 Elías Yanes Álvarez 3 de chunio de 1977 12 de marzo de 2005
53 Manuel Ureña Pastor 12 de marzo de 2005 12 de noviembre de 2014
54 Vicente Jiménez Zamora 21 d'aviento de 2014 6 d'octubre de 2020
55 Carlos Manuel Escribano Subías 21 de noviembre de 2020

Vinclos externosEditar


 
Listas de bispes d'as diocesis d'Aragón
 

Balbastro-Monzón | Chaca | Tarazona | Teruel y Albarrazín (Albarrazín | Teruel) | Uesca | Zaragoza