Abrir menú principal

Vuelta a Espanya

(Reendrezato dende Vuelta ciclista a Espanya)
Vuelta a Espanya
Logo Vuelta.png
Cacheiras.Volta ciclista a Espana. 2ª etapa. 1set2007 2.jpg
Información cheneral
Nombre oficial: Vuelta a España
Esporte: Ciclismo
País: Flag of Spain.svg Espanya
Calendata: Mes de setiembre
Pachina web: La Vuelta
Información cheneral
Director: Javier Guillén
Historia
Numero d'edicions: 67
Primera edición: 1935
Primer ganador: Flag of Belgium.svg Gustaaf Deloor
Zaguera edición: 2018
Zaguer ganador Flag of the United Kingdom.svg Simon Yates
Más victorias: Flag of Spain.svg Roberto Heras (4)

A Vuelta a Espanya conoixito asobén como La vuelta (en castellán Vuelta a España) ye una cursa ciclista por etapas disputata en Espanya y a vegatas atros países d'arredol mientres tres semanas en o mes de setiembre. Fa parte de l'UCI WorldTour y ye considerata como una d'as tres grans cursas ciclistas chunto a o Tour de Francia y a o Giro d'Italia. A suya primera edicion prencipió o 29 d'abril de 1935 en Madrit con 14 etapas y 3.425 kilometros.

O primer clasificato d'a clasificación cheneral leva un maillot de color royo.

O ciclista que ha ganato mes vegatas a Vuelta a Espanya ye Roberto Heras (4) y o corredor con mes etapas ganatas ye Delio Rodríguez con 38.

Lista de ganadorsEditar

Anyo
Vencedor
Segundo
Tercero
1935   Gustaaf Deloor   Mariano Cañardo   Antoine Dignef
1936   Gustaaf Deloor   Alfons Deloor   Antonio Bertola
1941   Julián Berrendero   Fermín Trueba   José Jabardo
1942   Julián Berrendero   Diego Chafer   Antonio-Andres Sancho
1945   Delio Rodríguez   Julián Berrendero   Juan Gimeno
1946   Dalmacio Langarica   Julián Berrendero   Jan Lambrichs
1947   Edward Van Dyck   Manuel Costa   Delio Rodríguez
1948   Bernardo Ruiz   Emilio Rodríguez   Bernardo Capó
1950   Emilio Rodríguez   Manuel Rodríguez   José Serra Gil
1955   Jean Dotto   Antonio Jiménez   Raphaël Géminiani
1956   Angelo Conterno   Jesús Loroño   Raymond Impanis
1957   Jesús Loroño   Federico Bahamontes   Bernardo Ruiz
1958   Jean Stablinski   Pasquale Fornara   Fernando Manzaneque
1959   Antonio Suárez   José Segu   Rik Van Looy
1960   Frans De Mulder   Armand Desmet   Miguel Pacheco
1961   Angelino Soler   François Mahé   José Pérez-Francés
1962   Rudi Altig   José Pérez-Francés   Seamus Elliott
1963   Jacques Anquetil   José Martín Colmenarejo   Miguel Pacheco
1964   Raymond Poulidor   Luís Otaño   José Pérez-Francés
1965   Rolf Wolfshohl   Raymond Poulidor   Rik Van Looy
1966   Francisco Gabica   Eusebio Vélez   Carlos Echevarría
1967   Jan Janssen   Jean-Pierre Ducasse   Aurelio González
1968   Felice Gimondi   José Pérez-Francés   Eusebio Vélez
1969   Roger Pingeon   Luis Ocaña   Marinus Wagtmans
1970   Luis Ocaña   Agustín Tamames   Herman Van Springel
1971   Ferdinand Bracke   Wilfried David   Luis Ocaña
1972   José Manuel Fuente   Miguel María Lasa   Agustín Tamames
1973   Eddy Merckx   Luis Ocaña   Bernard Thévenet
1974   José Manuel Fuente   Joaquim Agostinho   Miguel María Lasa
1975   Agustín Tamames   Domingo Perurena   Miguel María Lasa
1976   José Pesarrodona   Luis Ocaña   José Nazábal
1977   Freddy Maertens   Miguel María Lasa   Klaus Peter Thaler
1978   Bernard Hinault   José Pesarrodona   Jean-René Bernaudeau
1979   Joop Zoetemelk   Francisco Galdós   Michel Pollentier
1980   Faustino Rupérez   Pedro Torres   Claude Criquielion
1981   Giovanni Battaglin   Pedro Muñoz   Vicente Belda
1982   Marino Lejarreta   Michel Pollentier   Sven-Ake Nilsson
1983   Bernard Hinault   Marino Lejarreta   Alberto Fernández
1984   Éric Caritoux   Alberto Fernández   Raimund Dietzen
1985   Pedro Delgado   Robert Millar   Pacho Rodríguez
1986   Álvaro Pino   Robert Millar   Seán Kelly
1987   Luis Herrera   Raimund Dietzen   Laurent Fignon
1988   Seán Kelly   Raimund Dietzen   Anselmo Fuerte
1989   Pedro Delgado   Fabio Parra   Óscar Vargas
1990   Marco Giovannetti   Pedro Delgado   Anselmo Fuerte
1991   Melchor Mauri   Miguel Indurain   Marino Lejarreta
1992   Tony Rominger   Jesús Montoya   Pedro Delgado
1993   Tony Rominger   Alex Zülle   Laudelino Cubino
1994   Tony Rominger   Mikel Zarrabeitia   Pedro Delgado
1995   Laurent Jalabert   Abraham Olano   Johan Bruyneel
1996   Alex Zülle   Laurent Dufaux   Tony Rominger
1997   Alex Zülle   Fernando Escartín   Laurent Dufaux
1998   Abraham Olano   Fernando Escartín   José María Jiménez
1999   Jan Ullrich   Igor González de Galdeano   Roberto Heras
2000   Roberto Heras   Ángel Casero   Pavel Tonkov
2001   Ángel Casero   Óscar Sevilla   Levi Leipheimer
2002   Aitor González   Roberto Heras   Joseba Beloki
2003   Roberto Heras   Isidro Nozal   Alejandro Valverde
2004   Roberto Heras   Santiago Pérez   Francisco Mancebo
2005   Roberto Heras   Denis Menchov   Carlos Sastre
2006   Alexandre Vinokourov   Alejandro Valverde   Andrey Kashechkin
2007   Denis Menchov   Carlos Sastre   Samuel Sánchez
2008   Alberto Contador   Levi Leipheimer   Carlos Sastre
2009   Alejandro Valverde   Samuel Sánchez   Cadel Evans
2010   Vincenzo Nibali   Ezequiel Mosquera   Peter Velits
2011   Juan José Cobo   Christopher Froome   Bradley Wiggins
2012   Alberto Contador   Alejandro Valverde   Joaquim Rodríguez
2013   Chris Horner   Vincenzo Nibali   Alejandro Valverde
2014   Alberto Contador   Christopher Froome   Alejandro Valverde
2015   Fabio Aru   Joaquim Rodríguez   Rafal Majka
2016   Nairo Quintana   Chris Froome   Esteban Chaves
2017   Chris Froome   Vincenzo Nibali   Ilnur Zakarin
2017   Simon Yates   Enric Mas Nicolau   Miguel Ángel López

Vinclos externosEditar

ReferenciasEditar