Diferencia entre revisiones de «La Iglesuela»

Contenido eliminado Contenido añadido
Linia 60:
 
== Toponimia ==
Bi ha en atras partz d'ade la [[Peninsula Iberica]] toponimos pareixitos y puet estar que olo parexito con Ilesia u ''Iglesia'' siga por analochía. EsisteExiste ala interpretazión que tiengan que beyerveyer con una radiz que en [[Idioma castellán|castellán]] ha dato ''guijo'', ''guija'', ''guijarro'' ("cantal", "[[ruello de glera]]", "piera") y de feito l'antigo puesto on yera lo lugar ye un chazimientochacimiento arqueolochico con muitas losas y piedras de costruzióncostrucción d'epoca romana. En castellán ala evolución d'esta radiz ha estato:
 
(PETRA) AQUILEA > AGUILLA > ''guija''.
 
En ala Carta Puebla de [[1241]], escrita en [[latín]], saliba latinizato como ''Ecclesie del Cit'' u ''Ecclesia del Cit''.
 
{{Cita|Et omnis ballestarius de monte vivens cum bellesta sua et habitans in populatione qui iam est dicta '''Ecclesia del Cit'''.}}
 
En olo [[Fuero de Valencia]] en dizendicen ''La Gleziola'':
 
{{Cita|Aquests són los térmens del regne de València: del canar de Uyldecona, que és riba la mar, axí com va lo riu ensús, e passa per la Cénia, e ix a Benifaçà, e roman Benifaçà e.l terme del regne de València. E Morella ab sos térmens, axí com parteix ab Monroyg; e ix al [[río de las Truitas|riu de les Truytes]], que és prop '''la Gleziola'''; e axí com va a Arçedo e a Ledo, los quals són dintre el dit regne. E axí com va a la '''Musquerola''', e de la Musquerola a Móra, e entenem Riuvellos e.l dit regne. E de Móra, axí com va a la Font de la [[Babor]], e axí com va el riu d'Alventosa, e ix a la Maçanera, però dellà el riu és d'Aragó, e del riu ençà és del regne de València.}}
 
En [[Idioma aragonés|aragonés]] olo nombre ha tenito muitas bariansvariants: ''Clesihuela'', ''Egosuilla'', ''Alglisuela'', ''Layguysuela'' y ''Delaigleisuela'', dica [[1464]], cuanquan seguntes [[Ubieto Arteta]] plegó ta olo nombre definitibodefinitivo, ''La Iglesuela'', que s'emplegó ofizialmentoficialment por lo menos dica [[1797]]. Dimpués en [[1834]] prenió l'apelatiboapelativo «del Cid», dedicato a [[O ZitCit|don Rodrigo]], qui mandó fortificar olo lugar y debantar olo castiello.
 
== Luenga ==