Diferencia entre revisiones de «Berriatua»

Contenido eliminado Contenido añadido
RedBot (descutir | contrebucions)
m r2.7.2) (Robot Adhibito: Modificato: pt:Berriatúa
Zucre (descutir | contrebucions)
Sin resumen de edición
Linia 25:
 
== Cheografía ==
A localidat de Berriatua se troba situata a 30 [[metro]]s d'[[altaria]] sobre o ran d'a mar, a una [[distancia]] de 56 [[km]] d'a ciudat de [[Bilbau]], a [[Capital (politica)|capital]] de Vizcaya. En a val d'o río Artibai.
 
== Toponimia ==
 
En o sieglo XII bells caballers d’o lugar devantoron a ilesia de Sant Pietro de Berriatúa, ya que a ilesia de Santa María de Lekeitio quedaba una mica luen. A creyación d’a ilesia suposó o naiximiento de l’2anteiglesia” como tal.
 
O probable significau etimolochico de Berriatúa ye “lo esviellau”. Berri significa “nuevo” en luenga vasca, barri en bizkaiera. Berritu u barritu ye un verbo que significa esviellar, repetir u refer. Autors y filologos como Koldo Mitxelena en o suyo libro Apellidos Vascos, han estudiau iste toponimo y han coincidiu en dar-le iste significau. Suposando que estase cierta ista etimolochía, cal suposar que o termina berritua se referise a la ilesia parroquial de Sant Pedro que se devantó sobre una ermita que antes más ya i yera. Manimenos no i hai prebas d’a suya validetz d’ista afirmación.
 
== Administración ==