Iste articlo ye en proceso de cambio enta la ortografía oficial de Biquipedia (la Ortografía de l'aragonés de l'Academia Aragonesa d'a Luenga). Puez aduyar a completar este proceso revisando l'articlo, fendo-ie los cambios ortograficos necesarios y sacando dimpués ista plantilla.

Šibenik en croata (Sebenico en italiano), ye una ciudat croata, capital d'a Županija de Šibenik-Knin. Antiparte, a ciudat de Šibenik ye una parte d'a rechión historica de Dalmacia, en a costa oriental d'a Mar Adriana.

Šibenik
Localidat de Croacia
Bandera Escudo d'armas
Anvista aeria d'a seu de Sant Chaime en Šibenik
Anvista aeria d'a seu de Šibenik.
Estau
 • Condau
 Croacia
Šibenik-Knin
Superficie 459 km²
Población
 • Total
 • Densidat

44440 hab. (1961)
101,03 hab/km²
Altaria
 • Meyana

m.
Codigo postal HR-22000
Coordenadas
Šibenik ubicada en Croacia
Šibenik
Šibenik
Šibenik en Croacia
Web oficial

A suya población ye de 46.372 habitants (2011) en una superficie de 459 km², con una densidat de población de 101,03 hab/km².

Historia editar

Šibenik ye a sola ciudat de Dalmacia fundada por os croatas (encara que las excavacions feitas en o castiello de Sant Miguel amuestran que ya bi heba habitadors antes de l'arribada d'este pueblo eslau). A primera mención con o nombre actual ye de 1066, en tiempos d'o rei. Petar Krešimir IV. Este rei tenió a suya seu en Šibenik, y por ixo a ciudat tamién ye conoixida como Krešimirov grad (ciudat de Krešimir).

En a guerra d'independencia croata Šibenik estió escenario de combates entre l'Exercito Yugoslau y os defensors croatas, que tamién yeran atacaus en lugars d'a redolada por os paramilitars serbios d'a cercana Krajina. Manimenos l'exercito croata consiguió defender a ciudat y a suya redolada. Una estatua metalica en a carretera cerca d'a entrada d'a ciudat remera a primera vegada que l'exercito croata consiguió fer cayer a tierra un avión yugoslau. Os bombardeyos facioron grans desferras en edificios y molimentos, como en a Seu de Sant Chaime y en o teatro de 1870.

Naixitos famosos de Šibenik editar

Vinclos externos editar