Diferencia entre revisiones de «Biescas»

Contenido eliminado Contenido añadido
AraBot (descutir | contrebucions)
m →‎Localidatz de ro municipio: clean up, replaced: billa → villa
AraBot (descutir | contrebucions)
m clean up, replaced: güé → hue, hué → hue (4), Hué → Hue
Linia 27:
'''Biescas''' ye una villa de ra [[provincia de Uesca]] situata a 875m dencima de ro ran de ro mar en a [[Tierra de Biescas]] en o [[Perineu|Perineu aragonés]]. A villa ye dividita por o río [[Galligo]] en dos vicos: ''Sant Per'' y ''O Salvador'' que a ra suya vegata se divide en ''A Penya'' y ro ''Vico Baixo''. En cada un de ros dos vicos b'ha una ilesia que leva o nombre de ro vico conservando a d'O Salvador un abside romanico. A población ye de bells 1.240 habitants.
 
Historicament as prencipals autibidatz de ra villa yeran l'[[agricultura]] y a [[ganadería]], anque huéhue s'ha convertito en un important centro toristico como a gran parti de ras localidatz de ra [[val de Tena]].
 
==Localidatz de ro municipio==
HuéHue fan parte de ro municipio de Biescas muitas localidatz que d'antes más tenioron o suyo propio ayuntamiento. O municipio de Biescas ye dibidito en cuatre partes a on se troban os lugars y lugarons que lo forman:
* A [[Tierra de Biescas]], s'estendilla a ro sur de ra villa y fan parte d'esta os lugars d'[[Orós Alto]], [[Orós Baixo]], [[Oliván]], [[Escuer Alto]], [[Escuer Baixo]] y Biescas.
* O [[Sobremont]] se troba sobre ra Tierra de Biescas, en a compleganza d'o [[barranco d'Arás]], formato por [[Aso de Sobremont]], [[Betés de Sobremont]] y [[Yosa de Sobremont]].
Linia 61:
==Molimentos==
[[Imachen:Iglesia del Salvador (Biescas, Uesca).jpg|thumb|200px|Ilesia d'O Salbador]]
* [[Ilesia de Sant Per de Biescas|Ilesia de Sant Per]], se troba en o bico de ro mesmo nombre y se fazió dencima d'una atra ilesia más antiga de ra que nomás i queda güéhue o muro septentrional. A suya cripta ye de l'año [[1570]].
* Ilesia d'O Salbador, orichinalment [[Romanico aragonés|romanica]] de ro [[sieglo XII]] se destruyió en a [[Guerra Civil Espanyola|Guerra Civil]] y huéhue nomás s'alza ra suya cabecera. Ye situata en o bico d'A Penya.
* [[Museu d'A Torraza]], construyita en [[1580]] A Torraza yera o palacio-fuerte de ro infanzón Chuan d'Acín, huéhue amostra en o museu l'actividat melitar de ra epoca.
* Caseta de ros Carboners, ye situata aintro de ra val de l'Asieso en metat d'a [[selva]] a bells 1.070 metros d'altaria. D'antis más la feban servir os carboners que treballaban en a val.
* [[Armita de Santielena|Armita]] y dolmen de Santielena, se troban os dos en a dentrata a ra [[val de l'Asieso]].
Linia 198:
*De ro [[14 d'agosto|14]] a ro [[18 d'agosto]], fiestas patronals en honor a [[Sant Roque]] y [[Santa Elena]]
*O [[13 de chunio]], en honor a Sant Antón de Padua se reyaliza una romería a l'[[armita de Santielena]].
*O tercer cabo de semana d'otubre, se fa ra tradicional feria ganadera huéhue Feria d'Agüerro.
 
==Esporte==