Diferencia entre revisiones de «Vall d'Estós»

28 bytes añadidos ,  hace 12 años
m
sin resumen de edición
m (no sería mejor trasladarlo a Ball d'Estós?? como la ball de benás)
m
La ball d'Estós se recorre per una pista abilitada espesialment ta'l turismo, que no se permite de dixar-la (perque s'está á'l Parque Natural), e que fa 6 km t'alto per la ball enta'l cubilar d'Estós, á 1895 m d'altura, en salbán una diferensia d'altura de setesientos metros.
 
Enta arribar-ie ye recomendau de caminar, surtín d'el ''cabo 'la bila'' que en diuen á'l llugar, que no ye altra cosa que'l puesto més alto d'el nucli de [[Benás]] (1140 m) per la carretera ó tammé per el ''camín d'els sacs''. El dito camín mos porte ta'l pont que cruse l'Esera poquets metros dimpués no se dixen les sagueres cases, e dimpués se drete enta la sentral idroelectrica de La Ruda, agon que bi-hai un pontet que cruse altrabegada enta'l canto de ponent. Ye per esta arresa que s'agafe una [[cabañera|cabanera]] (aixó ye, un camino per agon antes se pasaben els bestiars) e cuan se sigue prou mos trobem á'l canto d'el cámping Aneto e d'el pont e la [[Ermita de San Chaime|ermita]] de San Chaime (se diu que d'antes per aquí se pasabe n'el camín ribagorsano [[Camín de San Chaime|enta Santiago]], cuan els biachaires beniben deles balls de Luchón ó [[Bal d'Arán|Arán]] á trabés del puerto, e alabets le'n ba quedar el nom). Ye d'aixó agon se troben els camins d'els sacs e tammé la carretera.
 
La pista nueba ara s'ha d'agafar en bllincán d'una cadena que bi-hai posada n'el camín ta barrar-lo, pero que no ye mica defisil, e s'enfile luego t'alto per la ball que ya comense á ser Estós, en la cuenca d'el riu suyo, e se salbe p'el canto l'[[entibo d'Estós]] enta la [[palanca]] de ''l'Aiguacari'' (á [[benasqués|Benás]] e [[Chistau]] tammé, se diu palanca d'els pontets de madera que crusen barrancos -aigüetes-) e se sigue puyán enta la ''cabana de Santa Ana'' (1540 m) cuan hu que em fets son menos de 6 km de recorríu, e mos trobem á baixo la uembra d'el [[Pico Perdiguero]] que dan els suyos 3221 metros d'altura domine la ball, embironaus de praus ben bidarisos.
24 044

ediciones